top of page
Foto van schrijverBarbara Uyttendaele

Grenzen stellen: op een effectieve manier van minder stress naar meer rust

Je klikt van de ene meeting naar de volgende, terwijl je ondertussen nog snel een andere taak afwerkt.  Dat je eigenlijk naar het toilet moet, dat vergeet je voor het gemak maar even. Nu ja, gemak?  

Hoewel je agenda al superstrak georganiseerd is en je eigenlijk nu al niet weet wat eerst gedaan, kijk je toch constant waar je nog een ieniemienie gaatje hebt om iets bij te proppen.  

Het vreet aan je.  Je voelt je continu overweldigd door allerlei verplichtingen en verwachtingen.  En waar je vooral naar verlangt, is naar rust en controle.  


Wel, my dear, dan raad ik je aan om wat vaker je grenzen te stellen en ze te laten naleven.  Grenzen helpen je om je prioriteiten te stellen en je aandacht en energie te richten op datgene wat echt belangrijk is.  Niet meer van hot naar her lopen, niet meer je oh zo menselijke behoefte aan de kant duwen omdat er eerst nog dit en dit en dit moet gebeuren.  Nee, door je grenzen te bepalen jezelf toch wat meer aandacht geven.


Maar hoe doe je dat dan je grenzen stellen?  En hoe doe je dat op een effectieve manier?


Er is geen quick fix maar ik deel met jou graag mijn visie op wat werkt om grenzen te stellen die ook effectief voor jou werken.  ‘t Is iets wat ik door scha en schande ook heb moeten leren, maar waar ik het grootste deel van de tijd, al zeg ik het zelf, heel goed in ben.


En voor dat je het al in je hoofd vastzet: grenzen stellen gaat over zoveel meer dan enkel ‘nee’ zeggen.  Het gaat ook over het bepalen van wat voor jou van tel is, het stellen van haalbare doelen, ….


Klaar om de controle (terug) te nemen?  Zoals het weleens gezegd wordt: op de bestuurdersstoel te gaan zitten, het stuur in eigen handen te nemen?  Dan kan ik het je van harte aanbevelen om verder te lezen en te ontdekken hoe ook jij effectief grenzen kunt stellen en zo meer rust en ja, toch ook wat meer vrijheid kan ervaren.


Wat betekent dat stellen van grenzen nu eigenlijk?  

Wel, een grens stellen betekent dat jij een aantal duidelijke regels voor jezelf en voor anderen gaat bepalen.  Het komt erop neer dat je gaat aangeven wat voor jou wel en niet door de beugel kan, wat je al dan niet bereid bent om te doen. 


Belangrijk om weten is dat je daarbij ook echt wel kijkt naar waar jij zelf nood aan hebt (als je dat niet doet, dan ben je al op voorhand verloren) en ook dat je jezelf daarin respecteert (nee, er is zo niets als ‘stomme noden of behoeften… als jij dat nodig hebt, dan heb je dat nodig).  Het voordeel van het stellen van grenzen is dan ook dat je duidelijk hebt wat jouw verantwoordelijkheid is en wat niet en dus van een ander.


Als je dit leest ben je mogelijk al voorbij de vraag of je wel grenzen moet stellen.  Mocht je nog twijfelen dan geef ik je met alle plezier mee waarom het essentieel is dat je dat doet.  Als je meer rust, meer balans, meer controle, meer evenwicht wil in je leven, dan is het stellen van grenzen essentieel.  Want het zijn net die grenzen die het voor jou mogelijk maken om je tijd, aandacht en energie te richten op dat wat jij echt belangrijk vindt. 


Aan de hand van je vooraf bepaalde grenzen kan je vragen en verwachtingen van anderen aftoetsen.  En zo kan je voorkomen dat je volledig opgeslokt en overweldigd geraakt door de eisen van anderen.  Uiteindelijk gaat het erom dat jij de controle neemt over je eigen leven, zo veel mogelijk zelf de do’s en don’ts bepaalt en zelf kan beslissen wat wel of niet bijdraagt aan jouw eigen welzijn.  En zeg nu zelf, wie is beter om dat te beoordelen dan jijzelf?  


En waarom is dat grenzen stellen belangrijk? 

Goeie vraag! En het antwoord is an sich best eenvoudig.  Als jij grenzen gaat stellen dan ga je veel beter in staat zijn om jezelf te beschermen tegen overbelasting, uitputting, overweldiging,...  Je grenzen helpen je om op een goede manier met je energie om te gaan en die niet zomaar te grabbel te gooien.  En, zo kan je die ook investeren in wat er voor jou echt toe doet.  In wat voor jou belangrijk is. En alleen dat, dat geeft dan ook weer energie.


Als je geen grenzen stelt, dan loop je het risico om te veel werk op je bord 'te laten vallen', om als voetveeg of manusje-van-alles gebruikt te worden, de 'sloor van al't werk' te worden en zeg nu zelf, da’s waarschijnlijk niet waar je van gedroomd hebt.  


Mogelijk herken je het wel: dat steeds terugkerende gevoel dat je geleefd wordt of constant rekening moet houden met de grillen en wensen van anderen. En daaraan gekoppeld totaal geen idee meer te hebben van wat je nu eigenlijk zelf nog wil. En dat kan dan weer een bron zijn van stress, frustratie en van een gebrek aan voldoening.  En geloof mij als ik zeg, been there, done that.


Weet je wat dat je jezelf ook geeft door effectieve grenzen te stellen?  Je geeft jezelf de toestemming om nee te zeggen: tegen dingen die je meer energie kosten dan ze je opleveren.  En door dat te doen is er dan tijd en ruimte om te ontdekken wat jou blij maakt en energie geeft en dat meer plek te geven.


Wat als je geen grenzen stelt?

Wel, sta mij toe te zeggen dat het constant over je eigen grenzen gaan en niet voor jezelf durven opkomen (aka niet kunnen aangeven wat jij belangrijk vindt, geen nee kunnen zeggen, …) gevolgen kan hebben voor zowel je lichaam als geest.  Je fysieke en mentale welzijn hebben er onder te lijden. 


In’t begin heb je er misschien nog niet al te veel last van maar believe me (en ook hier weer spreek ik van ondervinding), na een tijd ben je uitgeput, overbelast, heb je geen fut meer en is alles je te veel. Niet direct wat je voor jezelf in gedachten hebt, lijkt me.  Was bij mij toch niet het geval.  En als je dat dan nog even blijft negeren dan zit je nog maar een heel klein stukje verwijderd van een burn-out en andere gezondheidsproblemen.  


En wat je ook zal merken is dat als jij je grenzen niet stelt je uiteindelijk ook je relaties ziet verslechteren.  Je wordt wat minder of niet te genieten (grumpy lady in da house), je wordt gefrustreerd en kwaad op de ander want 'die houdt helemaal geen rekening met jou' (maar eerlijk: hoe vaak laat je dat zelf toe?).  En bovendien word je een gemakkelijk doelwit voor anderen want jij gaat toch altijd mee in hun vraag.  Soit, je begrijpt het al, het niet stellen van je grenzen brengt op lange termijn frustratie, boosheid en ook wel verbittering met zich mee.  


Mocht je toch nog denken dat het stellen van grenzen egoïstisch is dan spreek ik dat nu met al mijn force tegen.  Het is helemaal niet egoïstisch.  Het is wel een teken dat je jezelf respecteert en goed voor jezelf wil zorgen.  Je grenzen stellen helpt je om jezelf te beschermen en jezelf de ruimte te geven voor dat waar jij belang aan hecht, wat jou plezier en energie geeft, wat ‘sparks joy in your life’.  En daardoor, dame, gun jij jezelf meer rust en zorg je zelf ook voor minder stress.


“Die grenzen stellen? Awel, hoe doe’k dat dan?” 

Waar je zeker aandacht voor wil hebben bij het effectief stellen van grenzen is

  • bewustzijn: dat betekent dat je begint door te hebben wat je grenzen zijn, wanneer iemand er over gaat en hoe je dat laat gebeuren. It all starts at the beginning...

  • communicatie: hoewel je gezicht misschien wel boekdelen spreekt, staat het niet op je voorhoofd te lezen wat jij wel of niet graag hebt, wat jij wel of niet accepteert dus, je moet daarover communiceren. Don't let people guess what you need!

  • consistentie: herhaling werkt, zoals bij zoveel dingen.  Het zal niet altijd van de eerste keer vlot lopen, je boodschap zal misschien nog niet direct goed overkomen, dus oefenen, oefenen, oefenen.  Practise makes … (ja, perfect moeten we niet zijn hé maar je snapt wel wat ik bedoel)  En, ook belangrijk als je wil dat mensen je serieus nemen is’t ook wel handig dat je niet constant van grensidee verandert.  Niet dat je je nu als een rigide trut moet gaan gedragen (ben je ook niet, weet ik wel zeker) maar weten wanneer je vasthoudt aan je grenzen en wanneer je je wat flexibeler opstelt, is aangeraden.


Om je te helpen, geef ik je alvast een aantal tips om op een effectieve manier je grenzen te stellen:

  1. Weet wat jij nodig hebt en wil en wees daar duidelijk over.  Gun jezelf de tijd om na te denken over wat jij echt belangrijk vindt en wat je nodig hebt om je goed te voelen.  Deel je behoeften, wensen en verlangens op een assertieve en respectvolle manier met anderen.

  2. Leer nee te zeggen zonder schuldgevoel. Sta jezelf toe om nee te zeggen tegen iets of iemand wanneer dat geen meerwaarde is voor jou: voor je goed gevoel, voor je energie, voor je gemoed, …  Het is echt wel ok dat je daar voorzichtig mee omspringt en dat je dan ook nee tegen zegt als die in het gedrang dreigen te komen.  Blijf jezelf eraan te herinneren dat je echt het recht hebt om je eigen grenzen te bepalen en dat je ook helemaal voor jezelf mag kiezen (en nee, je loopt volgens mij niet snel het risico een egoïst te worden als je voordien zo makkelijk anderen over je grenzen liet gaan).  

  3. Consistentie is key. Besef dat je niet aan een sprintje begint maar wel aan een marathon.  Het stellen van grenzen vraagt herhaling.  Met één keer ga je je leven niet veranderen.  Probeer dan ook maximaal je grenzen te laten respecteren.  Zo geef je al direct het signaal naar je omgeving toe dat je het serieus meent en dan is de kans trouwens groter dat ze je ook meer zullen gaan respecteren (Baaikes, zwaaikes, voetveeg! Hello powerful respected woman!) 

  4. Kies voor een duidelijk en respectvolle communicatie.  Zorg dat je boodschap eerlijk en duidelijk is (dus zo min mogelijk voor interpretatie vatbaar) en heb ten allen tijde respect voor de anderen.  Je wint er niets bij om anderen de schuld te geven, of hen bruut en agressief te benaderen… helpt je niets, integendeel.  Jij stelt je grenzen… met respect voor de grenzen van een ander.  Mooi toch.

  5. Aanvaard weerstand als je metgezel.  Jawel, my dear, niet iedereen gaat je grenzen slikken als zoete koek.  Je zal wel eens met wat weerstand te maken krijgen. Ook dat is normaal, want je omgeving is het niet gewoon dat je dat doet.  Houd jezelf daarom voor ogen dat je je grenzen stelt om een reden.  Volhardt, laat je niet te makkelijk ompraten, ook niet als er iemand is die het net wat moeilijker vindt om ze te aanvaarden.  Het zijn jouw grenzen… dus het is ook aan jou om ze te laten respecteren.  


Je snapt het al: je grenzen stellen ga je zo niet van vandaag op morgen in de vingers hebben.  Het zal wat oefening, tonnen geduld en ja ook een goede portie doorzetting van je vragen, maar ik zweer het op mijn communiezieltje: het is echt de moeite waard.  Door je grenzen te beginnen stellen, gun jij jezelf een heel ander leven.  Eén waarin je meer rust en plezier ervaart en waar je ook meer voldoening uit haalt.  Dus, waarom wachten om ermee te beginnen?


Heb je na het lezen van dit blogartikel de nood om concreter te kijken naar hoe je beter je grenzen kan stellen?  Boek dan hier jouw gratis sessie en ik geef je graag een aantal tips


24 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page